Grabo

Най-четени

Хемороиди - лечение и снимки

Същност
Хемороидите (маясъл) представляват разширени кръвоносни съдове, изпълнени с кръв и тромби (кръвни съсиреци). Хемороидите понякога кървят при дефекация (ходене по голяма нужда). Други важни симптоми на хемороиди са: сърбеж, влажна екзема, тъпи болки в областта на ануса, както и фалшив напън за дефекация Хемороидите обикновено се виждат или се опипват с пръст при ректално туширане.

Хемороиди - причини, симптоми и лечение

Причини
Хемороидите са често срещано заболяване при повишен тонус на сфинктера на ануса, повишаване налягането в малкия таз при седящи професии, хроничен запек, бременност, наследствени фактори, психично обременяване.

Степени на тежест:

І стадий: Хемороидите не се показват през ануса. Те не се опипват и не са болезнени. Проявяват се със случайни кръвоизливи и могат да се разпознаят само при аноскопия и ректоскопия (изследване на ануса и правото черво с оптична тръба).

ІІ стадий: Хемороидите се показват от време на време през ануса (пролабират), особено при напъване. Често те предизвикват значителни болки. Понякога се заклещват от аналния сфинктер. Често оплакванията са предимно от болка, а не от кървене.

ІІІ стадий: Хемороидите висят извън ануса и не се прибират (репонират) спонтанно. По принцип те все още могат да бъдат репонирани мануално (да бъдат натъпкани обратно в ануса с пръст)

ІV стадий: Висящите извън ануса хемороиди е невъзможно да бъдат прибрани обратно и вече са възпалени.Внимание!
Хемороидите кървят светлочервено, тъй като разширените кръвоносни съдове са артериални, а не венозни!
Наличието на хемороиди не изключва съществуването на рак (карцином) на ректума или ануса!
Не бива да се започва лечение на хемороиди без предварително ректално изследване!

Хемороиди - лечение
При леките случаи на хемороиди е достатъчно регулиране на дефекацията с богата на целулоза храна и хранителни добавки. Увеличаване приема на течности. Отказване от слабителните средства.
За намаляване на тонуса на аналния сфинктер се препоръчват седящи топли вани с лайка, смрадлика, калиев перманганат, отвара от дъбова кора (500 грама дъбова кора се поставя в 4 литра вода, която се оставя да изври до 3 литра. Един литър от този екстракт е достатъчен за една баня).
При силен сърбеж най-подходящи са хладките бани със смрадлика или калиев перманганат.
Приготвянето на баня с калиев перманганат става на два етапа: Първо се прави развор-майка в малко шише с вода и щипка кристали. Този наситен разтвор добива тъмновиолетов цвят. От него внимателно се отливат няколко капки във водата за баня докато тя стане бледорозова. Това се прави, за да не попаднат кристали от калиевия перманганат в съда за седящата вана. Ако някой кристал се залепи върху кожата, това може да предизвика тежки изгаряния!
Можете да използвате хемороидални свещички, тъй като те притежават противовъзпалително и обезболяващо действие.
За лечение на хемороиди не се препоръчват кремове, защото те подпомагат гъбичковите инфекции (кандидоза) в аналната област!

Начини за хирургично лечение на хемороиди:
  • Разрушаване чрез замразяване с течен азот.
  • Слерозиране чрез местно инжектиране на медикаменти.
  • Срязване след местна упойка (при външни хемороиди).
  • Операция се предприема при хемороиди в ІІ–ІV стадий, които не се повлияват от другите методи.


Хемороиди – профилактика
Предпазване от запек чрез редовна консумация плодове и зеленчуци. Печените чушки имат отличен разхлабващ ефект. Една ябълка вечер преди лягане може да стори чудеса в това отношение.
Чести разходки при седящи професии. Ходенето пеша всеки ден по няколко километра е прекрасен навик, който предпазва не само от хемороиди.
Тоалетните с клекала са за предпочитане пред тоалетните чинии. Много медицински изследвания напоследък недвусмислено доказват значително подобряване на запека при редовно използване на клекналата поза.
Отказване от навика да се чете в тоалетната!
Виж още за хемороиди.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български