Grabo

Най-четени

Ниско кръвно налягане - лечение и симптоми

Определение:

При възрастни нормалната долна граница на систолното кръвно налягане е със стойности 100 – 105 mm Hg. Ниско кръвно налягане (хипотония, хипотензия) се наблюдава при систолна стойност на кръвното налягане под 100 – 105 mm Hg.

Ниско кръвно налягане - причини, симптоми и лечение 


Ниско кръвно

Видове артериални хипотонии:

Първичната (есенциална) хипотония се дължи на понижената физическа активност и стресът. Среща се предимно у високи, слаби жени.
Ниското кръвно налягане дължащо се на друго заболяване, се нарича вторична (симптоматична) хипотония. Най-често тя се дължи на :

 • Заболявания на сърдечно–съдовата система (пороци на сърцето, ритъмни нарушения и белодробна емболия);
• Заболявания на ендокринната система : надбъбречна недостатъчност (болест на Адисон); хипофизарна недостатъчност (болест на Симондс);
• Инфекциозни заболявания;
• Прием на лекарства (антидепресанти, диуретици, антиаритмични и антиисхемични медикаменти);
• Други фактори, който могат да провокират ниско кръвно налягане са: обезводняване (при продължително повръщане и диария, при прегряване), залежаване на легло, обездвижване, голяма кръвозагуба, разширени вени, тромбофлебит. Вследствие оттичането на кръвта в долната половина на тялото, при рязко изправяне на крака се получава ортостатична хипотония.

Симптоми на ниско кръвно налягане са:

• Бърза и лесна уморяемост, безсилие, сънливост, нарушена способност за концентрация;
• Главоболие, шум и бучене в ушите;
• От страна на сърдечно–съдовата система чести оплаквания са – сърцебиене, чувство за стягане и болки в сърдечната област;
• От страна на нервната система типични симптоми са - нарушение на съня, депресия, вътрешно безпокойство;
• Изтръпване на крайниците, студени ръце и крака;
• Световъртеж и причерняване пред очите при ставане от леглото, при навеждане;
• Припадък (колапс) с помрачаване на съзнанието или неговата кратковременна загуба, в следствие на внезапно понижаване на кръвното налягане. Внезапното понижаване на кръвното налягане при възрастни пациенти крие опасност от мозъчен удар и развитие на бъбречна недостатъчност и шок.Лечение на ниско кръвно налягане:

При припадък пациента трябва да лежи, с повдигнати нависоко крака!

Лечението на ниското кръвно налягане е свързано с повишаване на кръвния обем и внасяне на енергия в тялото. Препоръчва се прием на по-голямо количество течности – минимум два литра на ден. Подходящи са подсолен айрян, прясно мляко, подсладени чайове, газирани напитки не съдържащи изкуствени подсладители (аспартам, захарин и др.). Ефикасни са обикновената кока-кола, плодови компоти и нектари, натурални сокове. С кафето не бива да се прекалява, защото има стимулиращ пикочоотделителен ефект!

Повишена консумация на готварска сол (солени закуски, бисквити, сирене, маслини). Тази мярка трябва да се прилага с особено внимание при заболявания на сърдечно–съдовата система!

Редовно спортуване, повече движение и физическа активност, хидротерапия, тонизиращи масажи, плуване.


Ежедневното прилагане на тези процедури, в продължение на месец, значително ще повлияе кръвното ви налягане.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български