Grabo

Най-четени

Белодробен емфизем - лечение и симптоми


Определение
Белодробният емфизем е заболяване на белия дроб, при което се наблюдава необратимо разширяване на структурит, участващи в газообмена между въздуха и кръвта (алвеолите), както и разрушаване преградите между тях (алвеоларните прегради). При белодробен емфизем общият размер и обем на белите дробове е увеличен, но функцията му е отслабена.

Наблюдават се два вида емфизем – панацинарен и центроацинарен. Панацинарният се среща по–често при пациенти с генетична предразположеност и е свързан с намалени стойности на алфа -1 антитрипсин. Това е вещество, което потиска активността на ензими разрушаващи алвеолите и алвеоларните прегради. Освен намалените стойности на алфа–1 антитрипсина важна роля играят и честите остри и хроничните белодробни инфекции (бронхири, пневмонии и други). Центроацинарния емфизем се среща предимно при пушачи. Цигарения дим директно и косвено уврежда алвеолите и алвеоларните прегради.

Хроничния бронхит и бронхиолитът също водят до развитието на белодробен емфизем. При тях при вдишване в белия дроб нахлува голямо количество въздух, който при издишване не може да се отдели напълно. Това бавно и постепенно води до раздуване на белия дроб и поява на емфизем.

След 70 годишна възраст се наблюдава така наречения старчески емфизем. Той се дължи на атрофия на еластичните влакна, а не на разрушаване на белодробната тъкан. При него няма разрушаване на алвеоларните стени.

Симптоми при белодробен емфизем

В хода на протичане на белодробния емфизем се развиват главно два клинични варианта с характерни особености във външния вид, клиниката и оплакванията на болните:

Розови и пухтящи – тези пациенти са с тегло под нормата. Оплакват се от суха, дразнеща кашлица и задух. При тях не се наблюдава посиняване на кожата (цианоза).
Сини и подути – това са хора с наднормено тегло и силно изразено посиняване на кожата. Страдат от силна влажна кашлица, съпроводена от храчки, но нямат задух.

Белодробен емфизем

За пациентите с това заболяване е характерен емфизематозния гръден кош (наричан още бъчвовиден). При него се наблюдава разширен гръден кош, с хоризонтален ход на ребрата, изпъкнали надключични ямки и отслабени, глухи дихателни и сърдечни тонове. Разширения бял дроб избутва диафрагмата надолу, при което черния дроб се спуска под нивото на ребрата и може да доведе до диагностични неточности. Диагнозата белодробен емфизем се подкрепя с рентгенологично изследване, функционално изследване на дишането и кръвно– газов анализ.

Най–често срещаните усложнения на белодробния емфизем са развитието на белодробна хипертония с хронично белодробно сърце и последваща сърдечна и дихателна недостатъчност и пневмоторакс. Пневмотораксът представлява нахлуване на въздух в иначе безвъздушната гръдна кухина, което от своя страна не позволява на белия дроб да се раздува и участва в процеса на дишане.

Лечение на белодробен емфизем
Важна част от лечението на белодробния емфизем е отказването от пушенето, както и осигуряването на работа и живот в чиста и безпрахова среда. Друг аспект от лечението е профилактиката (посредством ваксини) и своевременното лечение на инфекциите на дихателните пътища и белите дробове. При храчки се прилагат средства за втечняване на жилавия бронхиален секрет (секретолитици),а в тежки случай се предписват средства разширяващи бронхите, както и кортикостероиди. Противопоказни са медикаментите, които потискат центъра на дишането в мозъка. Такива са морфин, диазепам, сънотворни, барбитурати. Кислородотерапията дава добри резултати, но трябва да се извършва под лекарски контрол. Лечението на инфекции с антибиотици, трябва да се извършва само след вземане на дълбока храчка за микробиологично изследване и определянето на антибиограма.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Заболявания

Здравни видеа на български