Grabo

Най-четени

Криви ходила - снимки и информация

Кривите ходила биват вродени и придобити. Различават се : плоско, валгусно, петно, варусно, еквинусно и др. Много често те са комбинирани като например еквино–варусно или плано-варусно ходило.

Плоско ходило
Нормалното ходила има три опорни точки – главичките на І и V метатарзална кост и петната кост, като се оформят два свода. Между главичките на І метатарзална кост и петната кост се намира надлъжният ходилен свод, а напречният – между главичките на І и V метатарзална кост. Когато има спадане на двата свода или само на единия свод, се получава плоско ходило. Нерядко то се среща в комбинация с валгусно ходило и се нарича плано-валгусно ходило.

Снимки на криви ходила

Криви ходила

Придобитото плоско ходило бива статично, рахитично, паралитично и травматично.

Статично плоско ходило
Клинична картина. Налице са лесна уморяемост, болки и тежест в ходилата. По-късно болните имат същите оплаквания в подбедриците, бедрата и кръста. Около глезените се появяват отоци, които при покой и високо положение н акраката намаляват и изчезват.

Лечение
При статичното плоско ходило се препоръчват масажи и гимнастика. В обувките се поставят еластични или твърди ортопедични подложки. Използват се също ергономични обувки с ниски токове. При по-тежките форми се прилагат операции за оформяне на сводовете. Болезнените и усложнени с артрозни промени ходила се лекуват оперативно чрез артродези.

Вродено еквино-варусно ходило
Представлява едно от най-честите вродени аномалии у децата. Характеризира се с дефрмиране на ходилото в три посоки – еквинизъм, супинация и аддукция. Предната част на ходилото се извива навътре, като пръстите се насочват към другия крак и надолу. Външният ръб на ходилото лежи по-ниско от вътрешния – в супинация, а петата се извива навътре във варус. При стъпване опората е в предно-външната част на ходилото. Промените се локализират в меките тъкани и се нарушава съотношението между костите на ходилото. Оформените деформации допринасят за вътрешното завъртане на подбедрицата. Засегнатите крайници изостават в развитието си.

Лечение на вродено еквино-варусно ходило
Резултатите зависят от възможно най-ранното започване на лечението. В първата година преобладават консервативните методи. Извършва се мануална коригираща гимнастика, но без голямо насилие. Получената корекция се задържа с меки лейкопластни превръзки, които обхващат и коляното в полусвио положение. От 3-ия месец превръзките се сменят с подплатени гипсови превръзки, които също обхващат коляното. Сменят се през 20-30 дни, като при всяка смяна се извършва етапна корекция на деформацията. При така проведеното лечение голяма част от деформираните ходила се коригират. Лечението продължава с масажи и лечебна гимнастика. Носят се специални обувки, а при покой се проставят коригиращи шини.

Вродено плано-валгусно ходило
Децата се раждат с тази деформация. Изпъкналата част на ходилото по вътрешно-планталната повърхност съответства на главичката на талуса. Ходелото е без надлъжен свод, ротирано навън, като предната му част се намира в абдукция. Основните клинични елементи на вроденото плоско ходило са три : планус, пронация и абдукция. Но рентгенограмите се установява вертикално разположение на талуса, а калканеусът е изместен назад.

Лечение на вродено плано-валгусно ходило
Желателно е то да започне рано, още в първия месец след раждането. Препоръчват се редресиращи упражнения, масажи, коригиращи гипсови и еластични превръзки. Слез прохождането на детето се препоръчват високи надглезенни ортопедични обувки с твърда ходова част. Остатъчните деформации и тежките форми се лекуват оператимно.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Заболявания

Здравни видеа на български