Grabo

Най-четени

Рак на белия дроб - стадии, видове и симптоми

Прави впечатление, че през последните години се увеличи честотата на рак на белия дроб. Засегнат е повече мъжкия пол във възрастта между 40 – 60 години.

Съществуват няколко теории за обясняване причините за възникване на рак на белия дроб. На първо място се смята, че се дължи на наличието на вредни канцерогенни газове във въздуха. На второ място като етиологичен фактор се обявява тютюнопушенето. Редица възпалителни процеси на белия дроб се разглеждат като предраково състояние. Напоследък намира разпространиение и вирусната теория за етиологията на рака на белия дроб.

Рак на белия дроб 

В зависимост от локализацията на процеса се различават следните видове рак на белия дроб:
1. Централен рак – локализеран в областта на белодробния хилус.
2. Периферен рак – окръглен тумор, разположен в периферията на белия дроб.
3. Атипични форми на белодробния карцином, протичащ като : тумор на медиастинума, pancoast tumor, белодробен абсцес, нагноил ехинокок, както и т.нар. милиарна форма.

Хистологично се различават :
1.Диференциран карцином – плоскоклетъчен и аденокарцином.
2. Недиференциран карцином – дребноклетъчен и полиморфоклетъчен.

Ракът на белия дроб метастазира най-често в лимфните възли.
Много важно е познаването на ранните симптоми на заболяването с оглед ранното извършване на оперативно лечение. Тези ранни симптоми се състоят в наличието на дразнеща кашлица, оскъден кръвохрак, лесна уморяемост и периодични субфебрилни температури.

Симптомите на централният рак са кашлицата, която в началото е суха и мъчителна, а по-късно при развитието на стеноза и задръжка на бронхиалния секрет се съпровожда с отделяне на по-голямо или по-малко количество храчки. По-късно се появява и примес на кръв. Болките в гръдния кош се дължат на обхващането на плеврата от туморния процес. При развитие на ателактаза се появява задух.

Симптомите на периферния рак на белия дроб са относително бедни. Изразяват се в болки в гръдния кош от страна на тумора, задух и кашлица при притискане на бронх или при прорастване на новообрацуванието в него.Симптоми на рак на белия дроб - анимация


Налице са общите симптоми на злокачественото новообразувание – обща слабост, намаление на телесната маса, лесна уморяемост.

Клиничната картина при атипичните форми на рак на белия дроб е различна. При т.нар. pancoast tumor, представляващ рак на върховите области на белия дроб с прорастване на плеврата, гръдната стена, pl.brachialis, n.sympathycus, клиниката се изразява в болки в съответната гръдна половина, наличие на кашлица, задух, болки в рамото и ръката, симптоми от дразнене на симпатикуса и др.

Лечението на белодробния карценом е хирургично.
  • В първия стадий при наличие на ограничен малък тумор може да се извърши лобектомия.
  • Във втория стадий най-добър резултат дава пулмонектомията с почистване на медиастиналните лимфни възли.
  • В третия стадий е наложително извършването на разширени операции, което до голяма степен зависи от опитността на хирурга.
  • В четвъртия стадий не е показано оперативно лечение.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български