Grabo

Най-четени

Рак на хранопровода - симптоми и лечение

Като етиологични фактори за развитието на рак на хранопровода се смятат честата консумация на горещи и дразнещи храни, прекараните хронични езофагити, както и наличието на дивертикулии доброкачествени тумори на хранопровода.

Макроскопски се различават 3 форми.
1. Язвена форма – среща се най-често, води до развитие на язви в стената на хранопровода и кръвотечения. Метастазира рано.
2. Полипозна форма – заема второ място по честота.
3.Скирозна форма – метастазира късно.

Пътищата за разпространение на рак на хранопровода са следните :

1. Чрез инфилтрация. Раковият процес може да инфелтрира трахеята, да обхване вагуса, да доведе до образуване трахеоезофагиални фистули или да доведе до пробив към плеврата и медиастинума.

2. Чрез метастази по лимфен път. Туморите в горната част на хранопровода метастазират в лимфните възли на шията, около сънните артерии. Туморите, локализирани в средната част на хранопровода - в лимфните възли около бифуркацията на трахеята и в белодробните хилуси. Карциномът в долната част на хранопровода метастазира в лимфните възли около кардията и малката крива на стомаха.

3. Чрез метастази по хематогенен път – в черепа, бъбрека и далака.
Най-честият симптом е нарушението в преглъщането. Дисфагията е изразена в различна степен. Подобряването в преминаването на храната, което настъпва понякога, не бива да ни заблуждава, тъй като то се дължи на разпад на туморната тъкан.

Наличието на болка се обяснява с инфилтриране на околните тъкани в средостението. Тя се чувства зад гръдната кост и представлява лош симптом, говорещ за прорастване на тумора в съседните тъкани.

Усилването на саливацията е патогномоничен симптом за рак в шийната част на хранопровода. При локализация в областа на кардията се наблюдават оригване и регургитация на храната.

В някои случаи се наблюдават симптоми от притискане на съседни органи, водещи до дразнаща кашлица, афония или синдром на Клод-Бернар-Хорнер.

Общите симптоми на заболяването се изразяват в отслабване, кахексия и анемия.

Важно значение за поставяне на диагнозата има рентгеновото изслезване. Чрез него се открива прекъсване на лигавичния релеф и на перисталтичната вълна. Контрастната материя се излива на тънки струи непрекъснато в стомаха, тъй като хранопроводът се превръща в ригидна тръба. Наличието на лакунарна сянка също говори за карцином.
Езифагоскопията дава възможност да се огледа тумора и да се вземе материал за биопсия.

Лечението на рак на хранопровода е оперативно и се състои в радикални и палиативни операции.
Радикалните операции се състоят в екстирпация на хранопровода в здраво с последващо пластично създаване на изкуствен хранопровод.
Палиативните операции се състоят във вкарване на пластмасова тръба в стесненото от тумора място на хранопровода с цел подобряване на хрененето или гастрономия.

Виж още информация за Рак на хранопровода

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български