Grabo

Най-четени

Фиброаденом - причини, симптоми и лечение 


Фиброаденомът е един от най-често срещаните доброкачествени тумори на млечната жлеза при жените, който се вижда при мамографско изследване. Изграден е от жлезиста или фиброзна гръдна тъкан и може да е както единичен, така и на групи.

Фиброаденом - симптоми и лечение 
 

Причините за образуването на фиброаденом все още са неизвестни. Предполага се, че се повлиява от естрогена, защото се среща най-често при жени преди менопауза и бременни. Такива доброкачествени тумори се откриват при 10% от жените, като процентът е два пъти по-голям при чернокожите. Много рядко са засегнати възрастни жени. Фиброаденомът е безболезнен, може да изчезне от само себе си, но дори да не го направи, обикновено достига  до 2-3 сантиметра и спира да расте. На пипане е гладък и твърд, с ясно изразена форма. Той не е сраснал с околните тъкани и е подвижен под кожата.


Какви са симптомите на фиброаденом?


При опипване на гърдата фиброаденомът се усеща като топче с размери около 2-3см, но в редки случаи може и да е по-голям – до 5см. Понякога още преди появата на самия тумор може да се наблюдава характерен симптом, при който от зърното изтича серознокървав секрет.
При повечето случаи фиброаденомът не повлиява на риска от рак на гърдата. Понякога обаче, ако туморът съдържа кисти или следи от плътна, непрозрачна тъкан, наречени калцити, фиброаденомът може да представлява риск и поради тази причина се препоръчва оперативно лечение.


Какво е лечението на фиброаденом?

Преди да отидете на лекар, добре е да можете да отговорите на няколко въпроса. 

- Кога за първи път усетихте бучката? 
- Колко се е уголемила от тогава? 
- Променя ли тя размера си по време на менструация? 
- Имате ли роднини, които са имали подобни проблеми в миналото?

За поставяне на диагноза се извършва физически преглед, при който лекарят ще провери и двете гърди за бучки и други проблеми. В зависимост от възрастта ви и характеристиката на бучката, може да бъдете изпратени на момографско изследване, ултразвук или да ви вземат биопсия за потвърждаване на диагнозата и анализ на фиброаденома.

Поради това, че туморът е доброкачествен, обикновено не се налага лечение. Въпреки това повечето жени избират да се подложат на операция, при която бучката да бъде отстранена, за да бъдат по-спокойни.

Ако вашият лекар потвърди със сигурност, че става въпрос за фиброаденом, а не за рак на гърдата, той вероятно ще ви препоръча да не се оперирате. Причините за това се, че операцията може да промени формата и вида на гърдата, а туморът може да се свие или дори да изчезне от само себе си. Ако изберете да не се подлагате на операция, тогава редовно се преглеждайте, за да се уверите, че фиброаденомът не расте. Във всеки един момент, когато се притесните за състоянието си, можете да обмислите отново варианта за операция.

В зависимост от резултатите от изследванията ви, вашият лекар може да прецени, че е по-добре туморът да бъде премахнат. Процедурата по изрязване на фиброаденома се нарича лъмпектомия. Тъканта на тумора се изследва в лаборатория, за да се провери дали става въпрос за рак. След операцията винаги съществува риск от образуване на една или повече нови бучки в гърдата. Те също трябва да се изследват и при нужда да се отстранят.
Всяка жена трябва да проверява гърдите си поне веднъж месечно и да се консултира с лекар, ако открие нещо нередно. Това е от съществено значение за ранното диагностициране на рака на гърдата и по-големите шансове за лечението му.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български