Grabo

Най-четени

Болки в краката и таза при ходене

Болките в краката и таза при ходене се дължат на хронична артериална недостатъчност
която се разпределя в следните стадии:
I стадий - дискомфортът на крайника се изразява в непостоянно тръпнене и повишена чувствителност към студ
II стадий - наличие на клаудикационна болка на различно разстояние, изчезващо при покой
III стадий – ІІІ А стадий - болка в крайника на късо разстояние и в покой; а в III Б стадий - прегангренозно състояние
IV стадий - некроза на тъканите под форма на сух или влажен тип на гангрена

Болки в краката


Симптоми при болки в краката и таза при ходене
Най-характерният симптом е клаудикационната болка в крайника, която е в стъпалото и пръстите при тромбоза на подбедрените артерии, в подбедрената мускулатура при тромбоза на бедрената артерия, и на целия крайник, включително и глутеалната мускулатура при тромбоза на общата илиачна артерия или синдром на Лериш, при който оплакванията са двустранни. Промените в цвета на кожата варират от бледа или бакърено-червена до оформени периферни некрози на пръстите и стъпалото. Кожната температура е понижена, а началните трофични промени (суха, лющеща се и обезкосмена кожа, чупливи нокти,а при висока обтурация и хипотрофия на мускулатурата) са на базата на исхемичния неврит. Палпаторно се установява понижена кожна температура и липса на пулсации на различни нива от бедрената артерия, поплитеалната до стъпалните артерии, които определят и нивото на обтурацията. При аускултация се долавя стенотичен ШУМ, което подсказва наличието на стеноза на надлежащите артерии със стеснение на лумена им над 65 %. Много показателна за клиничната практика е функционалната проба с натоварване, където след повдигнат крайник и въртеливи движения и след спускане реактивната хиперемия настъпи след 15-ата секунда. Това насочва вниманието към хронична артериална недостатъчност.

Диагноза на болки в краката и таза при ходене
За изясняване характера на съдовото заболяване и нивото на обтурация се използват неинвазивни и инвазивни методи на изследване: 1) неинвазивни — осцилография, ултразвуково доплерово изследване, реография, фотоплетизмография, транскраниален доплер treadmill (подвижна пътечка), термометрия, термография, компютъртомограф; 2) инвазивни - субттракционна дигитална ангиография, ангиография, електромагнитна интраоперативна флуометрия.

Диференциална диагноза се прави с радикулоневритни болки и болки с невровегетативен характер, артрозни промени, плоскостъпие и различни функционални съдови заболявания - синдром на Рейно, акроцианоза, „мъртви" пръсти, еритроцианоза.

Лечението на болки в краката и таза при ходене вследствие хронична артериална недостатъчност се провежда в три направления:

Лечебно-охранителен режим
Избягват се тютюнопушенето, простудните моменти, тежката физическа работа.

Медикаментозно лечение
Използват се съдоразширяващи средства, които се прилагат перорално, мускулно и интравенозно в системи с реологични средства. Противовъзпалителни медикаменти, имуносупресори, простагландини, особено при пациенти с ендартериит и тромбангиит във фаза на обостряне също намират приложение. Комплексното лечение се допълва от специфичното лечение на диабетиците и провеждане на продъл¬жителна антикоагулантна терапия под контрол;

Хирургично лечение
Извършват се реконструктивни съдови операции (тромбендартериектомия, резекция и заместване на артерията с автовена или съдова протеза, обходна анастомоза (бай-пас), с която се прескача тромбозиралия участък, както и каскадни, екстраанатомични бай-пас анастомози и различни комбинации от всички изброени. Самостоятелно или в комбинация се прилагат и палиативии операции като торакална и лумбална симпатектомия. Напоследък широко се прилага т. нар. ангиопластика, транскутанно проникване и дилатиране на ограничени стенотични и тромботични участъци на артериите, както и лазерната терапия. В повечето случаи симптоматиката се повлиява благоприятно и болките в краката и таза при ходене изчезват.

Конопените продукти Коносан също имат положително въздействие при доста случаи на болки в краката.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български