Grabo

Най-четени

Повръщане на кръв – симптоми и лечение

Повръщане на кръв е описано е за първи път през 1929 г от Mallory и Weiss. През последните години случаите със синдром на Mallory-Weiss прогресиращо зачестяват. Според много автори, ако по време на масивен кръвоизлив и повръщане на кръв от горните отдели на храносмилателната система се проведе езофагоскопия, в над 20% от случаите ще се установят цепнатини по лигавицата на хранопровода. От синдрома на Mallory-Weiss боледуват предимно мъже алкохолици на възраст над 40 години. При жени заболяването се наблюдава при тежки повръщания по време на бременността. Описани са случаи при цироза на черния дроб, остър панкреатит, мозъчна тромбоза, мъчителна кашлица, епилептичен гърч, травми в стомашната област. Заболяването често съпътствува хиатус-херния. Синдром на Mallory-Weiss може да се развие и у напълно здрави дотогава хора - т. нар. идиопатична форма. Основен патогенетичен момент на повръщането на кръв при синдрома на Mallory-Weiss е острото покачване на налягането във форникса на стомаха и дисталния хранопровод (200 mm Hg). Покрай повишеното налягане от несъмнено значение е и предварителното увреждане на лигавицата на хранопровода от атрофия, възпаление, нарушеното кръвоснабдяване при хроничен алкохолизъм, бременност, цироза на черния дроб. Морфологично се откриват цепки и пукнатини по лигавицата. В някои случаи фисурите ангажират и мускулния слой на хранопровода и кардията. Тези пукнатини обикновено са надлъжно разположени, от една до няколко десетки на брой, с различна дължина, с гладки, изрязани ръбове и постлано с фибрин дъно, като в някои случаи се откриват и разкъсани кръвоносни съдове.

Повръщане на кръв


Симптоми на повръщане на кръв
Най-характерна клинична изява на синдрома на Mallory-Weiss са тежките неспирни повръщания на кръв, която на външен вид изглежда непроменена. У някои болни се наблюдават и повръщания на кафяви кръвни материи и мелена (катраненочерни изпражнения). Най-често кръвоповръщанията се предшествуват от няколкодневни мъчителни и тежки повръщания. Повръщането на кръв е обилно и често завършва със смърт вследствие на остро обезкръвяване и тежка следкръвоизливна анемия. Правилното диагностициране на синдрома на Mallory-Weiss най-често се пропуска поради непознаване на заболяването. При по-голямата част от болните повръщането на кръв се отдава на язвена болест, варици на хранопровода, гастрит и чак на аутопсията се разкрива наличието на характерните цепнатини на лигавицата.

Лечение при повръщане на кръв
Спирането на кръвоизливите и повръщането на кръв при синдрома на Mallory-Weiss е трудно. То не може да се постигне само с кръвоспиращи средства, включително и масивни кръвопреливания. Не дава добри резултати и тампонирането чрез поставяне на балон в хранопровода. В медицинската литература има описани болни, спасени посредством хирургично обшиване на кървящите цепнатини или резекция на долната част на хранопровода и на кардията.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български