Grabo

Най-четени

Червен вятър - лечение


Заболяването червен вятър се нарича още еризипел. Причината за неговото развитие е инфекция с гноеродни микроорганизми, най-често пиогенни стрептококи върху рагади (цепнатини по кожата), случайни на­ранявания, гъбичкови инфекции (микози) и язви по краката. Червеният вятър обикновено започва с остро начало, висока температура и разтрисане. Постепенно се оформя локално затоплено зачервяване на кожата на краката с резки граници. При булозната форма на червен вятър по крака се стига до образуване на мехури по кожата. Понякога се среща и т.нар. мигриращ еризипел, вследствие бързо заздравяване на засегнатите по­-рано места. Тогава по кожата може да се види картина, подобна на мустачета. Червеният вятър обикновено се развива по подбедриците и много рядко – по лицето. Често усложнение на това заболяване е възникването на рецидиви, които понякога настъпват без остри общи явления от страна на организма. Рядко усложнение на еризипела е развитието на генерализирана гнойна инфекция на вътрешните органи (сепсис) с тежки последствия - менин­гит, ендокардит, гломерулонефрит и др. При преболедували, червеният вятър не оставя имунитет!

Червен вятър
Червен вятър


Лечение на червен вятър
При всяко протичане на заболяването с висока температура е задължително приемането в болница! Лечението на червен вятър на крака включва инжекционно приложение на пеницилинови антибиотици във високи дози, ло­кална имобилизация (обездвижване) на крайника и компреси с Риванол - Sol. Aethacridini lactas (Rivanolum) 0,1 %. Препоръчва се също така поръсване на кожата с Натриев хидрокарбонат (Natrii hydrocarbonas) - пудра и покриване с влажни компреси. За предотвратяване развитието на елефантиаза (слонски крайник), лечението на червен вятър задължително се провежда с високи дози пеницилин или широкоспектърни антибиотици. При упорити рецидиви на еризипела се препоръчва рентгеново облъчване на засегнатите места.

Друго заболяване, чийто симптоми са подобни на червен вятър е еризипелоида. При него не се наблюдават никакви общи болестни признаци, освен това тук се засягат ръцете, а не краката на пациентите. Почти винаги се открива локално сивкавочервеникаво петнисто оцветяване на някой пръст на ръ­ката с незначителен оток. Пациентите съобщават за чувство на напрежение, но без каквито и да било по-силни болки. Причината за развитието на този своеобразен червен вятър е инфекция с микроорганизма Erysipelothrix rhusiopathia. Заболяването се среща при месари, готвачи, до­макини и лица, които са имали контакт с месо на болни от еризипелоид животни. Причинителят се среща не само при свине! Лечението на червения вятър от този вид е имобилизация (обездвижване) на дланта и пръстите, след което се прилага еризипедоиден серум и депо-пеницилинови препарати. До оздравяването пациентите следва да бъдат освобождени от работа или дори да се наложи смя­на на работното място за работещи в месопреработвателни предприятия!
Усложненията са еризипелоиден артрит на съседните стави и възникването на рецидиви. Прекараният еризипелоид сензибилизира пациента за реци­диви! Профилактиката на това заболяване, наподобяващо червен вятър се състои в предпазване на застрашените от еризипелоид лица чрез гумени ръкавици. Също така се предприема предпазно ваксиниране на животните. Червеният вятър трябва диагностично ясно да се разграничава от панарициум.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български