Grabo

Най-четени

Рак на гърдата при мъжете - симптоми

Ракът на гърдата при мъжете е заболяване, за което не може да се твърди, че е много рядко. Обикновено то засяга възрастни мъже, но може да се развие и в средната възраст. Оза разлика от женската гърда, тъканта на млечната жлеза при мъжете е изградена почти изцяло от канали. При мъжете липсват крайните алвеоларни разклонения, които при жените по време на лактация се активират, увеличават се по брой и големина и от тях се секретира кърмата. Мъжката гърда освен това е подложена в по-малка степен на действието на женските полови хормони, поради това, че при мъжете те са в по-малко количество, отколкото при жената. При мъжа женските полови хормони се секретират от надбъбречните жлези и тяхното ниво в норма е по-ниско от нивото на мъжкия полов хормон тестостерон. От това зависи правилното развитие на почти всички системи при мъжа, неговите вторични полови белези, сексуалнво поведение и т.н. При различни патологични състояния, които трябва да се смятат за преканцерози, защото в част от случаите те предшестват развитието на рак на гърдата при мъжа, се наблюдава обръщане на съотношението между мъжките полови хормони и женските в полза на последните. Касае се за хормонална дисрегулация с преобладаване на естрогените. При възрастни мъже с такива хормонални проблеми, като причина за това не са редки тумори на тестисите, тумори на надбъбречната жлеза, фактори, предизвикващи чер­нодробна цироза. Затова при хормонален дисбаланс при мъжете тези причини трябва да се търсят активно! Ракът на млечната жлеза при мъжете се среща също така и при естрогенно лечение на простатен карцином. Гинекомастията е състояние, което често предшества развитието на рак на гърдата. Характерните симптоми за това състояние, наричано още „женска гърда” са: чувствителност при допир до гръдните зърна, болки, често хрущялоподобно втвърдяване и увеличаване на жлезистото тяло на мъжката гърда. Преобладава едностранното засягане при това състояние. Въпреки че наимено­ванието „женска гърда" означава заболяване на мъжката гръдна жлеза, от гонекомастия се засягат и момичета преди пубертета. Обикновено заболяването се явява при мъже преди или по време на пу­бертета, а също така около 50-70 годишна възраст. Именно при тази възрастова група е наложително повишено внимание и насочване на мисълта на лекаря към търсене на симптомите на рак на гърдата при мъжете.

Рак на гърдата при мъжете


Когато се установи със сигурност, че се касае за гинекомастия , а не за рак на гърдата при мъж, в началото не се бърза с предприемане на лечебни мерки. Най-напред е уместно да се заеме изчаквателно поведение. В повечето случаи след седмици или месеци оплакванията изчезват. Пълната регресия (обратно развитие) може да настъпи дори след няколко години! Превръзки с мехлеми с добавка на анестезин, напр. Anaesthesin - под формата на 10-20 % унгвент, намаляват чувствител­ността на гръдните зърна при допир. Ако не настъпи инволюция (възстановяване първоначалното състояние), при момчета или мъже се извърш­ва оперативно отстраняване на жлезата или се препоръчва та­кова. При момичета безусловно трябва да се избегне опера­тивно лечение. То води до смущение в растежа на гърда­та. Хормонално лечение не е показано при гонекомастия.

Внимание!
Гинекомастията при по-възрастни пациенти винаги е съмнителна за рак на гърдата при мъжете!

Симптоми при рак на гърдата при мъжете
Симптомите на рак на гърдата при мъже са същите, както и при рак на гърдата при жени. Откриването на тумора е случайно, при опипване се усеща бучка в гърдата, обикновено неболезнена, с различни размери и хрущялоподобна консистенция. Възловидната формация може да бъде подвижна или не спрямо кожата и подлежащите тъкани на гръдния кош. При изследването трябва да се обърне внимание и на състоянието на регионалните лимфни възли. При наличие в тях на разсейки, те се уголемяват, уплътняват, а при напредване на процеса могат и да срастнат помежду си. При наличие на който и да е от тези симптоми е задължително бучката в гърдата да се биопсира. При наличие на рак, той винаги е с харарктеристиките на дуктален карцином, защото мъжката млечна жлеза няма лобули.

Лечението на рака на гърдата при мъже е оперативно, като в зависимост от стадия то може да се последва от лъче- ,химио- или хормонотерапия.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български