Grabo

Най-четени

Захарният диабет или наричан само диабет, е заболяване, при което кръвната захар (глюкоза) в организма е с високо ниво. Диабетът има много разновидности и форми. Една от най-разпространените е диабет тип 2.

Той се нарича още неинсулинозависим захарен диабет или старчески диабет. При него се наблюдава неспособност на клетките да реагират на инсулина. Случва се това да бъде в съчетание с ниски нива на производство на самия хормон.

Диабетът тип 2 засяга най-вече хора на възраст над 30 години, но понякога се диагностицира и при малки деца и младежи. Това е следствие най-вече на некачествения начин на живот на подрастващите - хранене предимно с хамбургери, чипсове и вафли, застояване пред компютъра и телевизора и липса на движение. Факторите, които предразполагат към развитие на заболяването са генетичната предразположеност, наднорменото тегло и затлъстяване, високия прием на мазни и калорични храни, напредването на възрастта, нервните кризи, стреса и други.
Симптомите при двата вида диабет, са близки. В началото, често пъти те са подминавани и на заболяването се поставя диагноза по-късно.

Диабет тип 2 - анимация

Лечението при диабет тип 2 се състои в промяна на хранителния и двигателен режим. При необходимост се приемат медикаменти, които да поддържат нивата на кръвната захар в норма. В случай, че това не дава очаквания резултат, се пристъпва към инжектиране на инсулин. Често пъти инсулинът се прилага, в комбинация с някое от лекарствата. Лечение се налага и при съпътстващите диабетни усложнения (високо кръвно, импотентност, катаракта, глаукома и други), ако са налични такива.

Изключително важна част от лечението е хранителният режим или диетата, които трябва да се изпълняват стриктно от диабетика. Целта на диетата е да поддържа кръвната захар в норма. Ако предписанията се изпълняват правилно може да не се стигне до усложнения или прием на инсулин.
Диабет - повърхност на бъбрек при диабет
Диетата е балансирано и пълноценно хранене, пет или шест пъти дневно. Калорийният прием е индивидуален за всеки човек, в зависимост от неговите нужди, физическа активност, пол и години. Всички храни, които с високо съдържание на захари и мазнини, трябва да се изхвърлят от менюто. Това се отнася и за полуфабрикатите, „бързите закуски”, сладките изкушения, компотите и безалкохолните напитки със захар. Много сладките плодове (фурми, стафиди, банани, грозде и други) също трябва да си избягват. Могат да се консумират сладко – киселите – ябълки, череши, вишни, ягоди, боровинки, къпини, малини и други. Зеленчуците с нисък гликемичен индекс трябва да се приемат ежедневно. Такива са доматите, краставиците, зелето, тиквичките, цвеклото, морковите, ряпата и други. Продуктите като боб, леща, грах, царевица, картофи и ориз, трябва да се приемат умерено и с тях да не се прекалява. Белият хляб трябва да се замени с ръжен или пълнозърнест, или напълно да се изключи от дневния прием. Мазните и солени млечни продукти трябва да се заменят с извара, прясно и слабо солено сирене и мляко с ниска масленост. Всички колбаси, варени салами, кренвирши и много мазно месо не трябва да се употребяват. Може да се ядат нетлъсти меса като пилешко, пуешко, заешко, говеждо, риба и други. Мазнините трябва да се приемат под формата на зехтин, растителни масла, маслини, сурови ядки.

Диетата не толерира пържените, панирани и нездравословни храни. Желателно е обработката да бъде на пара, варене или печене. А колкото се може повече храни трябва да се приемат в сурово състояние. В случай, че теглото е наднормено, трябва да се вземат мерки за неговото намаляване. А това трябва да се извършва без гладуване, под лекарско наблюдение и препоръка.
Доказано е, че различни билки, подправки, екстракти и вещества помагат при увеличаване на инсулиновата чувствителност. Такива са канелата, женшенът, черната боровинка, хромът и други. Трябва да се приемат витамини и минерали – витамин A, C, E, коензим Q 10, цинк, селен, омега 3 мастни киселини и други. Антиоксидантите не бива да се пропускат.
Физическата активност трябва да стане част от ежедневието. Тя, освен, че ще помогне при отслабването, ще повиши чувствителността на клетките към инсулина.

Диетата и активният двигателен режим трябва да успеят да нормализират кръвната захар. Ако това не се случи до няколко месеца, към лечението на диабета тип 2, ще трябва да се добави приемът на антидиабетни лекарства.

След навършване на 40-т годишна възраст трябва да се правят редовно профилактични прегледи. Ако се открие нарушен глюкозен толеранс, трябва да се вземат веднага спешни мерки – да се започне диета и лечение с таблетки, за намаляване на захарта. Въпреки тези мерки, с напредване на години инсулина намалява до толкова, че се налага да се добавя ежедневно, чрез инжекции.
Задължително е лечението на диабет тип 2, както и тип 1, за да не се стигне до тежки увреждания и последствия.

Използването на материали от ZdraveBg.info задължително става с използване на реален линк към материала! Сайтът не носи отговорност за достоверността на статиите и не може да замести лекарски преглед.

Търсене в ZdraveBg.Info

Зарежда се...

Абонирайте се за нас

Здравни видеа на български